Šešir profesora Koste Vujića

Originalan naziv: Šešir profesora Koste Vujića
Godina proizvodnje: 2011. godine
Žanr: Drama/komedija
Trajanje: 100 minuta/e
Režiser: Zdravko Šotra
Glumci: Aleksandar Berček, Miloš Biković, Ljubomir Bulajić, Aleksandar Radojičić, Mateja Popović, Uroš Jakovljević, Nikola Ranđelović, Davor Perunović, Mladen Sovilj, Branimir Brstina, Predrag Ejdus, Dragan Jovanović, Zoran Cvijanović, Ivan Bosiljčić, Vojin Ćetković, Tamara Aleksić, Ivan Bosiljčić, Vesna Čipčić, Dragomir Čumić
Muzika: Željko Joksimović
WebŠešir profesora Koste Vujića
IMDBŠešir profesora Koste Vujića

Da podsetimo, „Šešir profesora Koste Vujića“, roman o neodoljivoj mladosti Srbije, oličenoj u najslavnijoj generaciji maturanata prve muške gimnazije iz 1885. godine (koja će se ostvariti kao najslavnija naučna i državotvorna generacija u srpskom narodu i njegovoj kulturi) i njihovom legendarnom profesoru Kosti Vujiću, dostigao je sedamnaest izdanja i preko dvesta hiljada primeraka tiraža.

Jednosatna televizijska drama „Šešir profesora Koste Vujića“ koju je Vitezović napisao po motivima ovog romana, snimljena je 1970. godine, sa Pavlom Vujisićem u ulozi profesora Koste Vujića i jedna je od najgledanijih naših televizijskih drama svih vremena.

Smatrajući da ovo delo zaslužuje novu filmsku i televizijsku pažnju i novi tretman koji će doprineti duhovnoj obnovi i novom nacionalnom samopouzdanju, Vitezović i Šotra su napisali scenario za celovečernji bioskopski film.

Uz profesora Kostu Vujića i direktora Đuru Kozarca, uveli su, na svoj osoben način, i druge profesore: istoričara Miloša Zečevića, profesora muzike Stevana Mokranjca, kao drugog glavnog junaka iz redova profesora, profesora predvojničke obuke poručnika kapetana Stanića, čiji je pomoćnik kapetan Živojin Mišić, i samog Milana Obrenovića, kralja bonvivana.

https://www.youtube.com/watch?v=KW_nKFx6EuA