Počelo snimanje novog filma Srđana Dragojević „NEBESA“

U Skoplju su snimljeni prvi kadrovi novog filma Nebesa, scenariste i reditelja Srđana Dragojevića, a u koprodukciji Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Nemačke (MDM fond i Arte TV). Film je podržan i od strane evropskog fonda Eurimages.

Snimanje filma odvijaće se u Srbiji, Makedoniji i Nemačkoj, u periodu od septembra do kraja novembra 2019. godine.

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima.

Neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i  često, suprotan efekat.

Pojava čuda u filmu, odgovor je kolektivne svesti na promene koje prinuđuju zajednicu da gleda svet oko sebe – naopako. Film je inspirisan motivima proze već zaboravljenog francuskog pisca Marsela Emea, koga sam čitao osamdesetih. Ima dosta humora, ali je u osnovi jako ozbiljan film, izjavio je reditelj Srđan Dragojević na konferenciji za medije povodom početka snimanja filma u Skoplju.

Film Nebesa je „hrišćanska alegorija“. Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način, dodao je Dragojević.

Uloge u filmu tumače Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Miloš Samolov, Srđan Todorović, Nikola Pejaković, Ana Mandić, i drugi.

Producentska kuća Delirium, iza koje stoji producent Biljana Prvanovic, zadužena je za produkciju filma sa srpske strane, direktor fotografije je Dušan Joksimović, scenograf je Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimograf Tatjana Strugar, maska Sandra Ivatović.