Led

Originalan naziv: Led
Godina proizvodnje: 2012 godina/e
Žanr: Drama
Trajanje: 120 minuta/e
Režiser: Jelena Bajić Jočić
Glumci: Velimir Bata Živojinović, Nela Mihailović, Nenad Jezdić, Momčilo Otašević, Olga Odanović, Radoslav Milenković, Nedeljko Bajić, Biljana Mišić, Dubravko Jovanović, Nađa Maršićević; specijalni gosti: Emir Hadžihafizbegović i Radoš Bajić
Muzika: Aleksandar Sanja Ilić
WebLed
IMDBLed

U osnovi dramskog zapleta filma LED, koji je smešten u epohu lažnog blagostanja Jugoslavije u poslednjoj deceniji Titovog života 1976. godine, u šumadijskom selu Radomilje živi dvadesetogodišnji seljak Milivoje (Momčilo Otašević), sa majkom Stanom (Nela Mihailović), deda Životijem (Bata Živojinović) i babom Savetom (Olga Odanović). 

Kob i slutnja tragične pogibije njegovog oca u majdanu, deset godina ranije, kad je Milivoje bio dečak, razdire ga i proganja. 

Prikrivena ljubav njegove majke sa gastarbajterom Miroslavom (Nenad Jezdić), čija je kuća u dolini preko brda, pojačava dramatiku i neizvesnost njegovog prevrtanja po prošlosti: Kako je izgubio život njegov otac? 

U vrtlogu ličnih trauma, borbi i nedostatka samopouzdanja, u predahu, u lepoti i radosti iznenadne ljubavne avnature, kada mu u kuću dolazi devojka iz drugog sveta (Biljana Mišić), medicinska sestra iz grada, slobodnih nazora i liberalnog shvatanja života – Milivoju iznenada umire baba Stana. 

Ponovni gubitak u njegovoj porodici je nova rezignacija i novo posustajanje za nadama i snovima o boljem životu. A onda, povrh svega, kada sa deda Životijem i majkom odlazi u žetvu, da pokupi letinu sa njive koja mu je kao nikada rodila, neko ko rukovodi našim životima, šalje mu još jednu strašnu poruku…

https://www.youtube.com/watch?v=SfnnU0PxLC0